Онкология

Ракът  е причина номер едно за смъртта при котки и кучета. Всяка година заема  близо 50% от смъртните случаи при домашните любимци. Въпреки, че ракът е водеща причина за смъртта при по-възрастни домашни любимци, също така е едно от най-лечимите в сравнение със заболявания като сърдечна недостатъчност или бъбречна недостатъчност. Но половината от всички ракови заболявания са лечими, ако бъдат заловени рано. Както и при хората, има невероятни постижения в лечението на рак, което може да предостави на вашия домашен любимец високо качество на живот за години напред.

gastric-carcenoma

Какво е ракът?

Ракът е неконтролируем и нерегулируем растеж на клетките, въпреки противораковите защитни механизми на организма или имунната система. Ракът започва с една единствена клетка, която не успява да отговори на растежните сигнали от останалата част на тялото. Тази клеткаможе да започне да расте в продължение на седмици, месеци или дори години, преди да бъде открит ракът.

Какво причинява рак?

Причините  за рака при домашните любимци, също както при хората, в голяма степен са неизвестни. Има някои породи, които са склонни да развиват някои видове рак по-често, отколкото други, като например големи и гигантски породи кучета, които са предразположение към развитието на костни тумори. Има и фактори на околната среда, като например излагане на слънцето, което може да бъде свързано с повишена честота на рак на кожата. За съжаление, не е известно достатъчно за причините за ракаи как да се предотврати.

Има редица  възможни причини за рак, включително тютюнев дим, определени хранителни вещества, радиация, лекарства, токсини, вируси, възпаление, замърсяване, химикали или всяко друго вещество, което може да увреди ДНК. При по-голямата част от раковите заболявания при животните е трудно да се посочи конкретната причина за развитието на рака.

Какви са признаците за рак при домашните любимци?

Клиничните  признаци на рак при кучета са много сходни с тези при хората. Бучка или подутина, рана, която не се лекува, всякакъв вид оток, увеличени лимфни възли, куцота или подуване на кост, ненормално кървене. Това са повечето класически признаци. Но понякога има малки или липсват признаци,  кръвните изследвания са без отклонения и въпреки това домашният любимец е болен от рак. Така че всеки път, когато домашният любимец  не се чувства добре  или има нещо ненормално, собственикът трябва да го заведе при своя ветеринарен лекар.

Как се лекува рак и какво представлява химиотерапията?

Както вече споменахме за успешното лечение на рака изключително важна е ранната диагностика.  В колкото по-ранен стадии е открит рака, толкова по ефективно е и лечението.

Лечението на рака най-често е комплексно и включва различни методи като онкохирургия, електрохирургия, криохирургия, лъчетерапия, химиотерапия , както и някои нови алтернативни методи за лечение като лазерна терапия и хипертермия.

Почти всички видове тумори трябва да бъдат отстранени оперативно, спазвайки правилата на онкохирургията, която се различава значително от останалите хирургии. Електрохирургията и криохирургията се използват при тумори на повърхността на тялото.

Много от туморите при кучетата и котките са чувствителни към радиация или лъчетерапия. Тук се включват мастно клетъчни тумори, трансмисивни венерически тумори, плоскоклетъчен карцином, рак на устните и носните кухини, и саркоми на меките тъкани. Един потенциален недостатък на лъчева терапия е, че тя изисква специално оборудване и трябва да се извършва в медицински център.  За съжаление в нашата страна няма ветеринарна клиника, която да провежда лъчетерапия.

Химиотерапията се използва за предотвратяване и контрол на разпространението на метастази на ракови клетки. При хората, химиотерапията е насочена към постигане на излекуване. За съжаление при кучетата е по-слабо ефективна при голяма част от туморите (лимфосаркомът и левкемията правят изключение). Поради нейната по-малка ефективност при кучетата, химиотерапия е насочена към контролиране на заболяването и дава на кучето период на ремисия като през този период  кучето води пълноценен живот.

Химиотерапевтичните лекарства, наречени още цитостатици,  действат директно върху раковите клетки, като им пречат да се развиват и възпроизвеждат. За разлика от хората, страничните ефекти на химиотерапията при домашните любимци са сравнително леки. Дозите на лекарствата при лечението на рака са изчислени така, че да се сведе до минимум дискомфорта за домашните любимци, като същевременно се осигурява най-ефективна защита срещу рака. В резултат на това повечето хора са изненадани от това колко добре се чувстват техните домашни любимци, докато са подложени на химиотерапия. Целта е да се забави растежа на раковите клетки, и да се сведат до минимум негативните ефекти върху нормалните клетки.

И така, диагностиката на рак за вашия домашен любимец не е „смъртна присъда“.Слух ът, че вашият домашен любимец има рак е наистина травмиращо преживяване. Вие и вашето семейство трябва да бъдете в състояние да вземете важни  решения за това какво е най-доброто за вашия домашен любимец.  Лекарите  във  ветеринарна клиника Свети Антим  имат познания и опит в областта на ветеринарната онкология и са тук, за да ви помогнат да вземете правилните решения.

Чрез използването на най-новите лечебни методи ние можем да повишим качеството и продължителността на живота на вашия домашен любимец.

Общата цел е една.  Можем заедно да изградим терапевтична програма и специални грижи, за да се гарантира, че вашият домашен любимец ще живее толкова дълго, колкото е възможно и ще е  свободен от неблагоприятните  последици както на рака, така и на терапията.