Офталмология

Казват, че очите са прозорец към душата на човека. Всеки  докоснал се до магията и всеотдайната обич на своя домашен любимец, знае, че очите са прозорец и към душата на животните.

Зрителната система е една от най-сложните системи в организма. Приема се, че около 70% от информацията за околния свят получаваме по пътя на зрителната сетивна система. Чрез зрението получаваме информация за формата, осветеността, цвета, разположението и движението в пространството на предметите, които ни заобикалят.

dog-eye

Домашни любимци могат да развият проблеми с очите, които  да се нуждаят от грижите на специалист по очни болести. Заболяванията на очите могат да бъдат от травматично естество, инфекциозни причинители, метаболитни нарушения, както и генетична обремененост. Много породи са предразположени към болести на очите и това са най-вече породи с изпъкнали очни ябълки като пекинез, мопс , френски и английски булдог.  Други  породи като шарпей страдат от т. нар. ентропиум или завръщане на клепачите навътре към очната ябълка. Това е състояние, което изисква задължително хирургична корекция, тъй като постоянното дразнене на очите предизвиква сериозни проблеми, стигащи до язви на роговицата и загуба на зрението.

Имайки предвид, че всяка част от окото е тясно свързана с околните тъкани, това води до много бързо разпростиране и задълбочаване на очния проблем.От изключително голямо значение е бързата реакция от страна на стопанина и незабавната консултация с офталмолог при установяване на проблем с очите за благополучното му отстраняване и лечение.

Първоначалния преглед  на Вашия домашен любимец може да включва изследване със слит лампа ( биомикроскопия), директна и индиректна офталмоскопия, тонометрия (отчитане на  очното налягане), оцветяване на повърхността окото и измерване на слъзната секреция (тест на Ширмер). Допълнителни диагностични процедури могат да включват гониоскопия, очна ехография, изследване на зрителните рефлекси, канюлизация и иригация на назолакрималния канал.  Моля, носете всички медикаменти (капки за очи, мехлеми, хапчета) с вас при първоначалния преглед на вашия домашен любимец с офталмолог, за да ни предоставите колкото е възможно максимална информация за състоянието на вашия домашен любимец.

След прегледа на Вашия домашен любимец ще обсъдим възможностите за медикаментозно или хирургично лечение. Медикаментозното лечение може  да включва локални (капки за очи и / или мазила), местни (Субконюнктивални, интракамерни или ретробулбарни очни  инжекции), или системни (перорални или инжекционни лекарства) опции. Хирургията може да изисква седация, локална анестезия (без поставянето на пациента, изцяло под анестезия), или обща анестезия.

Ако вашият домашен любимец се нуждае от операция предварително ще ви запознаем с всичко, което ви касае относно предоперативния и следоперативния период. Два – три дни преди плановата операция задължително се изследва пълна кръвна картина и биохимичен профил на кръвта, както и цялостното здравословно състояние на домашния ви любимец с цел максимално намаляване риска от анестезия. Ако такива изследвания са правени при личния Ви лекар моля ги носете със себе си при първичния преглед.