Стоматология

Стоматология при животните е толкова важна, колкото и при хората.

Стоматологичните заболявания при домашните любимци заемат все по-голям дял от  проблемите във ветеринарната медицина. Независимо от факта, че правилната стоматологична грижа за кучето е от съществено значение за доброто здраве, статистиката сочи, че две трети от всички собственици на домашни любимци не полагат грижи за зъбите на своите любимци така, както ветеринарните лекари препоръчват. В следствие на това  70 % от домашните любимци са със симптоми на заболявания на устната кухина. Тъй като зъбните проблеми могат да засегнат и други органи на Вашето куче, включително белите дробове, бъбреците и сърцето, от съществено значение е да се грижите за тях от самото начало на живота му. Ето и най-често задаваните въпроси, касаещи устната хигиена при кучетата и котките.

  1. Колко дълго и често трябва да се почистват зъбите на кучето?Желателно е да се почистват зъбите 2-3 пъти в седмицата по 2-3 минути. За тази цел има специални четки и пасти за кучета. За добрата профилактика на зъбния камък могат да се използват и води за уста, предназначени за кучета и котки.
  1. Колко често трябва да се провежда профилактика на устната кухина при ветеринарен лекар?Факторите, определящи периодичността на професионалното стоматологично обслужване зависят от наличието на заболявания, индивидуалността на физиологичните процеси, степента и качеството на грижите за зъбите в домашни условия: режим и тип на хранене, индивидуалните поведенчески навици по време на хранене и игри. Необходимо е да се посещава ветеринарен лекар минимум 2 пъти в годината.
  1. Как да разберем,че животното се нуждае от стоматологична помощ?Вашият любимец се нуждае от стоматологична помощ в случай, когато има наличие на зачервена ивица по протежение на линията на венците, появява се неприятна миризма от устата, изцяло отказва храна, променя се интензивността на дъвчене или животното дъвче много внимателно. Тревожни симптоми са: невъзможност да се види зъбния емайл поради зъбен камък, счупен зъб, промяна в цвета на зъбите, загуба на зъби, оток в лицевата област, оток или разрастване на мека тъкан в устната кухина и много други явни и скрити признаци.
  1. Необходимо ли е да се запази болния зъб и не е ли по-добре да бъде изваден?

Ако проблемът със зъбите е открит рано, те могат да бъдат запазени с минимална обработка. Зъбите са много важни за запазване на нормалната дъвкателна функция. Затова запазването на всеки зъб има голямо значение за животното. Трябва индивидуално да се подходи към оценката на всеки пациент и всеки зъб, със задължително уведомяване на стопанина за ситуацията. Естетичните съображения имат голямо значение, но в основата остава здравето и комфорта на пациента.

  1. Защо зъбите на кучетата и котките трябва да се почистват под наркоза?

За съжаление е невъзможно да се проведе правилна и качествена санация на устната кухина без използването на наркоза. Премахването на видимия зъбен камък и налеп до линията на венците е само една от поредицата от  стъпки на стоматологичното почистване. Нито котките, нито кучетата позволяват „доброволно“да се огледа цялата устна кухина и повърхността на зъбите, следователно лекаря не може да постави правилна диагноза, да назначи и проведе необходимото лечение. Стоматологичната помощ при животните изисква задължителна анестезия. Но, ако успеете да накарате кучето или котката да поседят в продължение на 15 мин. спокойно с широко отворена уста и периодично по команда на лекаря да плюят, може да се проведе процедурата без седация или наркоза.

  1. Кои породи страдат най-често от заболявания на зъбите и устната кухина?

В действителност по-често от заболявания на устната кухина страдат малките породи кучета. При тях по-често се среща задържане на млечните зъби или т. нар. „двойни зъби”, зъбен камък, гингивит, пародонтоза и последствията от нея разклащане и опадване на зъбите. При едрите породи кучета често се среща фрактуриране или счупване на зъбите, което ако не бъде лекувано води до пулпит (възпаление на пулпата и нерва на зъба), гранулом и остеомиелит на челюстните кости. Други аномалии, които могат да се срещат при повечето породи кучета,  са неправилните захапки – прогения и прогнатия. При млади кучета се среща т. нар. папиломатоза в устната кухина. Това е   вид доброкачествен тумор, който се причинява от вирус и се предава от куче на куче.

  1. Кога се сменят млечните зъби при кучето?

Смяната на млечните зъби става между 3-ия и 7-ия месец. Първоначално се сменят резците, последвани от предкътниците, кътниците и последни се сменят кучешките зъби. В случай, че не паднат млечните зъби след появата на постоянните зъби се касае за „двойни зъби”. Ако млечните зъби не се премахнат, това може да доведе до изместване на постоянните зъби в неправилна позиция или формиране на инфекциозно огнище в ранна възраст. Никога не трябва да има два зъба от един тип на едно и също място.

Общо взето, на кучето Ви може да бъде проведен преглед на устната кухина по време на обикновено посещение, но за почистването и лечението на зъбите в повечето случаи се налага анестезия. Кучето Ви може да се нуждае от почистване на зъбите или по-обстоен преглед от този тип два пъти в годината, като при по-дребните породи това може да започне от първата година на живота му, а при по-едрите породи от двегодишна възраст.

Преди лечението на зъбите на  кучето и котката е необходимо да се извършат поредица от изследвания. Целта на тези изследвания е да се установи дали пациентът би понесъл анестезията, без която е невъзможно да се проведе лечението. Понякога и обикновен визуален преглед е достатъчен, в зависимост от възрастта на кучето и неговото общо физическо състояние. Тъй като винаги съществуват рискове, свързани с прилагане на анестезия, този преглед може значително да намали риска за кучето. Задължително и освен клиничния преглед на пациента да се изследва пълната кръвна картина и биохимичния профил на кръвта.