English bulldog feeling sick

Нормално ли е да повръща?

Този въпрос се задава често, когато домашният любимец повърне един път или многократно.

Отговорът никога НЕ Е  „да“. Най-рядко това е следствие на преяждане.
В зависимост от възрастта на животното причините могат да бъдат най-разнообразни. При бебетата повръщане може да има при паразитни(глисти, тении) и вирусни заболявания(гана, парвовироза, корона вирус, панлевкопения и др.). Също така при рязка смяна на храната, поглъщане на чужди тела, запушващи червата. В ранна възраст, от любопитство опитвайки от различни препарати(химични токсини), както и домашни растения(някои са отровни) често бебетата кучета и котки повръщат.
При по-възрастните животни гадене и повръщане се наблюдава при възпалителни процеси в храносмилателната система (гастрит, язви, панкреатит, ентерит-бактериален или вирусен, колит и др.).

Винаги собствениците на едри породи кучета , които рязко започват многократно да повръщат или да имат безрезултатни позиви за повръщане с подуване на корема трябва да имат предвид подуването и превъртането на стомаха, като животозастрашаващо заболяване и да потърсят лекарска помощ веднага. Възрастните кучета и котки също поглъщат чужди тела, но могат да повръщат и в следствие на алергия към даден вид храна, както и от обстипация на дебелото черво при консумация на неподходящи храни(кости, прекалено солени, блажни и с подправки човешки манджи).
Не винаги повръщането е свързано с храносмилателната система. Наблюдава се като симтом на други заболявания: перитонит, диабет, чернодробни заболявания, тумори, възпаление на матката и др. Също така някои неврологични състояния могат да се манифестират с повръщане – чернодробна енцефалопатия, менингит, тумори, повишено вътречерепно налягане(при травми и др.), епилепсия и т.н.
Не на последно място остават и лекарствата, които по една или друга причина даваме на любимците си. Някои антибиотици дразнят стомашночревната лигавица, както и нестероидните противовъзпалителни средства, затова винаги се прилагат след храна и при непоносимост на препарата задължително трябва да се консултирате с ветеринарния лекар, изписал лекарството.
Един мит не е за пренебрегване. Яденето на трева. Обикновено това е проява на извратен апетит и животното консумира нетипична за него храна(остра трева) или каквто му попадне. Да, изядената трева предизвиква повръщане, но не означава, че това облекчава болката в стомаха или подобрява набавянето на витамини. Затова, когато любимецът ви започне да повръща, не се бавете и потърсете помощ от ветеринарен лекар.

Д-р Милена Златарова, Ветеринарен център Свети Антим, 0878416673