Лаймска болест

Kърлежите, бълхите, комарите и въшките

Здравейте скъпи приятели и отговорни стопани на вашите домашни любимци. Пиша ви във връзка с настъпващите топли месеци и активизирането на кърлежите,бълхите,комарите и въшките. Тези насекоми пренасят голям брой зоонози:

Rhipicephalus_sanguineus

Дирофиларията,Ерлихиозата, Анаплазмозата, Лаймска болест,Хемобаронелозата и Бабезиозата.

Накратко ще ви обясня най-важното за тези болести:

                                                           БАБЕЗИОЗА

babeosis2 Причинителят е вътреклетъчен протозой,който паразитира в червените кръвни клетки и ги разрушава. Болните животни са летаргични, отпуснати, губят апетит, имат треска, анемични са и в урината им се появява кръв. Заболяването се предава чрез кърлежи и често се усложнява и с други кърлежо-предаваеми болести – ерлихиоза и анаплазмоза.

                                                  ЛАЙМСКА БОЛЕСТ

Кърлежово-преносима зооноза протичаща при кучета със загуба на апетит,топли и болезнени стави и артрит. Заболяването е констатирано и при хората – годишно в България от Лаймска болест се заразяват около 600-800 човека. Среща се предимно в балканските райони.

Причинител на заболяването е Boreliaburgdorferi. Борелиите се пренасят с кърлежите Ixodesricinus. За да се осъществи заразяването от кърлежа е необходимо той да престои на гостоприемника повече от 24 часа. При човек инкбационния период е до 35 днии протича с Erythema migrans – червено петно около мястото на локализация на кърлежа. Налице е и лимфаденит; до 5 месеца по-късно се наблюдават нервни разтройства,неврити,уврежда се сърцето,мускулниболки,парализа на лицеви нерви,артрити на големи  стави.

  МОНОЦИТНА ЕРЛИХИОЗА

Рикетсийно заболяване, което уврежда кръвоносната система и довежда до масивни кръвоизливи. Заболяването се предава с кърлежите Ripicephalus sanguineus.У нас се среща през всички сезони като най-тежко протича при Немските овчарки. Клиника:точковидни и дифузно разпространени кръвоизливи по лигавиците, кръвотечение от носа, увеличени далак и черен дроб,треска.По-рядко срещани са атаксията-некординирани движения,увеита -възпаление на увеята.Инфекцията може да се предаде и чрез кръвопреливане. При човек се проявява с главоболие, обриви и миалгия.

                                                       ДИРОФИЛАРИОЗА   


(Dirofilariaimmitis, D.repens). Паразитно заболяване, по-често срещано при кучетата и по рядко при котките. От последните години случаите на дирофилариоза нарастнаха. Инвазирането на кучето става чрез ухапване от от комари, заразени с ларвните форми на паразита.

Клиника: Инкубационният период е около 6 месеца.Клиничните признаци и тяхното проявление зависят от степента на инвазия – отслабване, лесна умора, задух, кашлица сърдечен шум. Най-често боледуват кучета от ловните породи,поради факта, комарите са най-активни след залез и преди изгрев слънце. Рисков фактор са заблатените места и големите реки.

                                                     АНАПЛАЗМОЗА

Anaplasma phagocytophilum-инфекцията е кърлежово-преносима зооноза, която в клиничното си проявление е известна като гранулоцитна анаплазмоза при кучето. Причинителя засяга най-често неутрофилите и се предава с кърлежа Ixodes ricinus.

Клиника: треска, анорексия, летаргия, депресия,конюнктивит,полиартрит, спленомегалия, хепатомегалия, анемия, тромбоцитопения. От анаплазмоза боледува и човек. Има констатирани случай и в България.

                                                   ХЕМОБАРТОНЕЛОЗА

Позната е още и като котешка инфекциозна анемия. Протича като остра или хронична кръвна инфекция, съпроводена с тежка хемолитична анемия.Причинители са микоплазми. :

Предаването става най-често с бълхи, комари, кърлежи и жилещи мухи. Заболяването се среща по-често при мъжките котараци между 1-3 г. поради по-агресивното им поведение. Заболяването е с изразена пролетно-лятна сезонност. При кучетата се среща по-рядко. Предава се с кърлежи и чрез кръвопреливане, протича безсимпромно до момент в който се подтисне имунната система. При клинична проява е налице треска, анемия, иктерус, летаргия, липса на апетит, измършавяване.

ПРОФИЛАКТИКА:

Моят съвет към вас стопани с идващите по-топли месеци на годината е:

  1. ежемесечно външно и вътрешно обезпаразитяване на вашите любимци
  2. стриктно почистване на местата им за живеене
  3. не разхождайте вашите любимци след залез и преди изгрев слънце
  4. не посещавайте заблатени водоеми
  5. следете космената покривка за закрепени кърлежи
  6. избягвайте контактите с бездомни кучета и котки
  7. проверявайте вашето тяло за забити кърлежи

д-р Калоян Димитров