dog-has-diarrhea

Обикновено разстройство или нещо повече?

Храносмилателната система на домашните ни любимци е по-деликатна, отколкото предполагаме. Дивите им предци се хранят със сурово месо, но с одомашняването ние, хората сме ги приучили да консумират термично обработена храна. Кучетата и котките, обаче не понасят добре много подправки, сол, чесън, лук, както и някои зеленчуци – зеле, боб, които пък са неизменна част от нашето меню. Обикновено при тях силно подправени ястия, с много мазнина водят до стомашно-чревно разстройство, най-често диария. Затова животинските храни трябва да са без сол, без подправки и с не много мазнина.

Някои животни могат да са с диария и в следствие на алергия към различни меса, или ако са погълнали несвойствени за тяхната диета плодове, зеленчуци или пък ледена вода, сняг(често през зимата).

Паразитна инвазия при бебета кучета и котки също може да доведе до диария, с последващо отслабване на организма, в лоши случаи и до смърт. Това показва, че вътрешното обезпаразитяване е задължително за профилактиката на домашните животни.

Не бива да пропускаме вирусните инфекции, които са причина за висока смъртност при различни възрастови групи кучета и котки. Добре познатите Парвовирус, Корона вирус, Панлевкопеничен вирус, както и други стомашно чревни вируси, които не са смъртоносни, но пак се манифестират с остра диария. Някои патогенни батерии, както дори и нормалната стомашночревна микрофлора(при отслабен имунитет) могат да доведат до диария. В тези случаи не бива да се чака, а да се потърси помощ от ветеринарен лекар, тъй като последващото обезводняване, както и инфекцията могат да имат дори фатален край.

Често, душейки в парка, на полето, дори покрай някоя кофа за боклук, любимците ни намират примамки с отрови(за мишки, плъхове) или някои вещества, които използваме всеки ден, без да се замисляме колко са отровни(белина, етиленгликол), дори най-широко разпространените саксийни растения(бегонии, палми и др.). Затова е важно да не изпускаме от поглед животното си, защото едно хапване може да бъде смъртоносно.

Обръщайте внимание на изпражненията на любимците си, колкото и досадно да е това, защото профузна диария, която продължава с дни, не може да мине без намесата на ветеринарен лекар и не чакайте да стане прекалено късно.

Д-р М. Златарова, Ветеринарен център Свети Антим, тел. 0878416673