inspecting dog teeth in front of white background

Грижите ли се достатъчно за устната хигиена на вашите домашни любимци ?

Хората полагат редовни грижи за устната си хигиена. Още от малки децата се учат, че е много важно да се мият зъбите сутрин и вечер, за да имат здрави зъби и красива усмивка. Уви… не стоят така нещата при нашите приятели домашните любимци – кучето и котката. Те също имат нужда от редова устна хигиена и профилактика. Въпросът е : получават ли я ?

Много малко са стопаните, които отделят внимание на този факт. Обикновенно те идват с оплакване, че от устана на кучето се носи воняща миризма, когато са близо до него и го обгрижват с внимание, или че зъбите са променили цвета си. Защо се получава това и какви са причините?

Зъбната плака – представлява аморфна, лепкава бактериална маса, която се образува върху зъбите, над и под гингивалния ръбец. Тя e налеп, който покрива ПОВЪРХНОСТТА НА ЗЪБИТЕ. Освен микроорганизми зъбната плака съдържа епителни и кръвни клетки. Обикновено тя е плътно прилепнала към зъбната повърхност. Образуването на зъбната плака е сложен и динамичен процес, важна роля в който оказва съставът на слюнката и нейното pH. С напредването на процеса зъбната плака се импрегнира с калциев фосфат, което води до образуване на зъбен камък. Редовното и отстраняване е гаранция за предотвратяване или свеждане до минимум на бъдещи пародонтални заболявания.

Зъбен камък – представлява жълта или жълто – кафява минерална субстания разположена върху повърхността на зъбите. Този налеп сържа предимно калциев фосфат. Първоначално се образува върху единични зъби, но впоследствие с напредването на възрастта се засягат всички зъби. Зъбен камък се наблюдава обикновенно при кучета и котки след навършване на 5-6 годишна възраст. В зависимост от локализацията му: надвенечен и подвенечен. Надвенечният по цвят и твърдост е различен и е разположен по видимата част на зъбната корона, над гингивалния ръб. Подвенечният зъбен камък се образува при възпалителни процеси на венците. Характеризира се с голяма твърдост. Подвенечният зъбен камък съпътства хроничните възпалителни процеси в устната кухина и играе роля за тяхното протичане. Обикновено подвенечния зъбен камък е свързан с възпалителните процеси на венците. При несвоевременното отстраняване на зъбният камък той постепенно обхваща венците и довежда до развитието на кариес, заболявания на венеца и периодонта. Отстраняването му се осъществява с помощта на ултразвуков скалер.

Не забравяйте: Профилактиката е майка на здравето. За повече информация се консултирайте с ветеринарен лекар или заповядайте на улица Враня 63, Ветеринарен център Свети Антим 0878416673

д-р  Ивайло Игнатов