Захарен диабет при кучета

diabetes

Захарният диабет е често срещано заболяване при кучетата. Дължи се на понижена продукция на инсулин. Инсулинът е хормон, отделящ се от панкреаса, който регулира нивата на глюкоза в кръвния поток.

 • При кои кучета има висок риск от развитие на захарен диабет?

Кучета от всяка възраст могат да развият диабет, но най-често се среща при животни на 7-9 годинишна възраст. При женски кучета се среща два пъти по-често. Породите с висок риск са териери, шпицове, пудели , самоеди, мопсове.

 • Какви са признаците и симптомите?

При повечето кучета се характеризира с повишена жажда и уриниране. Въпреки, че в повечето случаи кучетата са с добър или повишен апетит, често се установява загуба на тегло. При някои може да се наблюдава повишаване на телесното тегло. В някои случаи настъпва слепота, поради катаракта и обикновено е първият признак, по който собственикът разбира, че има проблем.

Някои заболявания често протичат със захарен диабет – Хиперадренокортицизъм ( Къшинг), акутен панкреатит, тумори, при лечение с глюкокортикоиди, нарушено ниво на растежен хормон. Наличието на някой от тези фактори може да усложни поставянето на диагноза както и ефективността на лечение.

Като усложнение от диабета може да възникне състояние, наречено кетоацидоза, при което нивата на глюкоза в кръва, както и отпадните продукти от усиленото разграждане на мастни киселини (кетотела) стават изключително високи. Това е спешно състояние и се характеризира с летаргия, депресия, затруднено дишане, повръщане.

 • Как се поставя диагноза?

Диагноза се поставя на базата на горепосочените клинични признаци, откриване на глюкоза в урината, както и високи нива на глюкоза в кръвта. Поради това, че протича с много усложнения пълната кръвна картина, химичен анализ, уроанализ са задължителни.

 • Как се лекува диабета?

Диабетът не се лекува, но може да се контролира. Това се получава чрез комбинация от инсулин, диета и упражнения.

 • Инсулин – инжектира се ежедневно през целия живот на животното. Съществуват няколко вида инсулин в зависимост от източника, честота за поставяне, продължителност на действие.

 • Диетата заема много важна роля, като кучето трявба да получава една и съща храна всеки ден, едно и също количество и по едно и също време.

 • Движението намаля кръвната захар, като се повишава абсорбцията на инсулин, повишава кръвния поток, стимулира транспорта на глюкоза до мускулните клетки.

 • Хипогликемия

  Хипогликемията е често срещано усложнение от инсулиновата теапия. Това е състояние, при което нивата на кръвна захар стават твърде ниски. Най-често се получава когато дозата на инсулина е прекалено висока спрямо приема на храна. Това е сериозно състояние, за което стопаните на животното е необходимо да могат да разпознават клиничните признаци и да знаят какво трябва да направят, при възникване на хипогликемия.

  Признаците на хипогликемия са : летаргия, слабост, мускулни потрепервания, некординирани движения, ступор и кома.

  Най-важното за справяне с хипогликемията е раното откриване на клиничнте признаци. Ако кучето е в състояние да се храни, предложете му от нормалната му храна. Ако отказва да се храни, но може да преглъща, трябва да се даде насила захарен сироп или мед, а ако не може да преглъща трябва да се намажат венците на животното. След като стане адекватно, дайте му обичайната храна. Задължително се свържете с вашия ветеринарен лекар за допълнително лечение или хоспитализация.

Д-р Ивелин Куманов